16 ruokaa, jotka ansaitsevat superruuan arvonimen - Be Luomu

16 ruokaa, jotka ansaitsevat superruuan arvonimen

Superfood, karpalo, lohi, kanamunat

Ravitsemuksellisesti sanottuna SUPERFOODia tai superruokaa ei ole olemassa.
Nimi "superfood" otettiin käyttöön markkinointitarkoituksiin vaikuttamaan elintarvikkeiden kehitykseen ja myymään tuotteita.

Elintarviketeollisuus myöntää superfood-merkinnän ravinnepitoisille elintarvikkeille, joiden oletettu kyky vaikuttaa positiivisesti terveyteen.

Vaikka monia elintarvikkeita voidaan kuvata superiksi, on tärkeää ymmärtää, että ei ole olemassa yhtä täydellistä ruokaa, jolla on avain hyvään terveyteen tai tautien ehkäisyyn.

Tässä on 16 ruokaa, jotka saattavat olla SUPERFOOD arvonimen arvoisia.
Viherkasvit, vihreä, salatti, pinatti

1. Tummat lehtivihreät

Tummanvihreät lehtivihannekset ovat erinomainen folaatin, sinkin, kalsiumin, raudan, magnesiumin, C-vitamiinin ja kuidun ravintoaineiden lähde.

Osa siitä, mikä tekee niistä "superfoodin", on niiden mahdollisuus vähentää kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien ja tyypin 2 diabeteksen, riskiä.
Ne sisältävät myös tulehduskipulääkkeitä, karotenoideja, jotka voivat suojata tietyntyyppisiltä syöpiltä.

Tunnettuja tummat lehtivihreät ovat lehtikaali, parsakaali sekä punaiset lehtisalaatit, nokkonen, rucola, pinaatti. Joillakin näistä on katkera maku, etkä halua nauttia niistä. Voit olla luovia ja lisätä niitä suosikkikeittosi, salaatisi, smoothieesi ja currysi.

Tummanvihreät lehtivihannekset ovat täynnä kuitua ja ravintoaineita, jotka voivat olla hyödyllisiä tiettyjen kroonisten sairauksien ehkäisyssä 

2. Marjat

Marjat ovat täynnä vitamiineja, mineraaleja, kuituja ja antioksidantteja.
Marjat ovat voimakkaita antioksidantteja sekä ne vähentävät sydänsairauksien, syövän ja muiden tulehdustilojen riskiä.

Marjat voivat myös olla tehokkaita hoidettaessa erilaisia ruoansulatuskanavan ja immuunijärjestelmään liittyviä häiriöitä, kun niitä käytetään perinteisten lääketieteellisten hoitojen rinnalla.

Jotkut yleisimmistä marjoista ovat vadelmat, mansikat, mustikat, lakka, mustaherukka, karpaloita Nautitpa niistä osana aamiaista, jälkiruokana, salaattia tai smoothieta, marjojen terveyshyödyt ovat yhtä monipuoliset kuin niiden kulinaariset sovellukset.

Marjat ovat täynnä ravinteita ja antioksidantteja, jotka voivat estää tiettyjä sairauksia ja parantaa ruoansulatusta. 

3. Vihreä tee

Kiinasta peräisin oleva vihreä tee on kevyesti kofeiinia sisältävä juoma, jolla on paljon lääketieteellisiä etuja.

Vihreässä teessä on runsaasti antioksidantteja ja polyfenoliyhdisteitä, joilla on voimakkaita anti-inflammatorisia vaikutuksia. Yksi vihreän teen yleisimmistä antioksidanteista on katekiini-epigallokatekiinigallaatti tai EGCG.

EGCG on todennäköisesti se, mikä antaa vihreälle teelle sen ilmeisen kyvyn suojata kroonisia sairauksia, kuten sydänsairauksia, diabetesta ja syöpää vastaan.

Tutkimukset osoittavat myös, että katekiinien ja kofeiinin yhdistelmä vihreässä teessä voi tehdä siitä tehokkaan välineen laihtumiseen joillekin ihmisille.

Vihreässä teessä on runsaasti antioksidantteja, ja sillä on monia terveysvaikutuksia, mukaan lukien mahdollinen syövän ehkäisy.

4. Kananmuna

Kananmunat ovat historiallisesti olleet kiistanalainen aihe ravitsemusmaailmassa niiden korkean kolesterolipitoisuuden vuoksi, mutta ne ovat edelleen yksi terveellisimmistä elintarvikkeista. Kokonaisissa munassa on runsaasti monia ravintoaineita, mukaan lukien B-vitamiinit, koliini, seleeni, A-vitamiini, rauta ja fosfori sekä myös korkealaatuista proteiinia.
Muna sisältää kahta voimakasta antioksidanttia, zeaksantiinia ja luteiinia, joiden tiedetään suojaavan näköä ja silmien terveyttä.

Munan korkeaan kolesteroliin liittyvistä peloista huolimatta tutkimukset eivät osoita mitattavissa olevaa sydänsairauksien tai diabeteksen riskin kasvua syömällä jopa 6–12 munaa viikossa. Itse asiassa munan syöminen voi lisätä joillakin ihmisillä "hyvää" HDL-kolesterolia, mikä voi johtaa sydänsairauksien suotuisaan vähenemiseen.

Munassa on runsaasti korkealaatuista proteiinia ja ainutlaatuisia antioksidantteja. Tutkimukset osoittavat, että säännöllinen munan syöminen ei lisää sydänsairauksien tai diabeteksen riskiä.

5. Palkokasvit

Palkokasvit ovat kasvisruokia, jotka koostuvat pavuista (mukaan lukien soija), linsseistä, herneistä, maapähkinöistä ja sinimailasesta. Ne ovat superruokia, koska ne ovat täynnä ravintoaineita ja niillä on rooli erilaisten sairauksien ehkäisyssä.

Palkokasvit sisältävät runsaasti B-vitamiineja, erilaisia ​​mineraaleja, proteiineja ja kuituja. Tutkimukset osoittavat, että ne tarjoavat monia terveysvaikutuksia, mukaan lukien parannettu tyypin 2 diabeteksen hallinta, sekä alentunut verenpaine ja kolesteroli.

Palkokasvien säännöllinen syöminen voi myös edistää painon terveellistä ylläpitämistä johtuen niiden kyvystä pitää täyteyden tunnetta.

 Palkokasvit sisältävät runsaasti vitamiineja, proteiineja ja kuituja. Ne voivat estää joitain kroonisia sairauksia ja tukea laihtumista.

6. Pähkinät ja siemenet

Pähkinöissä ja siemenissä on runsaasti kuitua, kasvisproteiinia ja terveellisiä rasvoja sydämelle. Niissä on myös erilaisia ​​kasviyhdisteitä, joilla on anti-inflammatorisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Tutkimukset osoittavat, että pähkinöiden ja siementen syöminen voi olla suojaava vaikutus sydänsairauksia vastaan.

Mielenkiintoista on, että vaikka pähkinät ja siemenet ovat kaloripitoisia, jotkut pähkinätyypit liittyvät painonpudotukseen, kun ne sisältyvät tasapainoiseen ruokavalioon.

7. Kefir ja jogurtti

Kefir on käynyt juoma, joka on yleensä valmistettu maidosta, joka sisältää proteiinia, kalsiumia, B-vitamiineja, kaliumia ja probiootteja. Kefir on samanlainen kuin jogurtti, mutta sillä on ohuempi koostumus ja se sisältää enemmän probioottisia kantoja kuin jogurtti.

Fermentoiduilla, probiootteja sisältävillä elintarvikkeilla on useita siihen liittyviä terveysvaikutuksia, kuten alentunut kolesteroli, alennettu verenpaine, parantunut ruoansulatus ja anti-inflammatoriset vaikutukset.

Kefir valmistetaan perinteisesti lehmänmaidosta, mutta laktoosi-intoleranssilla olevat ihmiset sietävät sitä hyvin bakteerien tekemän laktoosin käymisen vuoksi. Kefiiri tai jogurtti voidaan kuitenkin valmistaa myös muista kuin maitotuotteista, kuten kookosmaidosta, riisimaidosta ja kookosvedestä.

8. Valkosipuli

Valkosipuli on hyvä mangaanin, C-vitamiinin, B6-vitamiinin, seleenin ja kuidun lähde. Tutkimukset osoittavat, että valkosipuli voi olla tehokas alentamaan kolesterolia ja verenpainetta sekä tukemaan immuunitoimintaa.

Rikkipitoiset yhdisteet valkosipulissa voivat jopa estää tietyntyyppisiä syöpiä. 

9. Oliiviöljy

Oliiviöljy on oliivipuiden hedelmistä uutettu luonnollinen öljy ja yksi Välimeren ruokavalion tukipilareista. Suurin hyöty terveydelle on sen korkea tyydyttymättömien rasvahappojen ja polyfenoliyhdisteiden määrä.

Oliiviöljyn lisääminen ruokavalioon voi vähentää tulehdusta ja tiettyjen sairauksien, kuten sydänsairauksien ja diabeteksen, riskiä. Se sisältää myös antioksidantteja, kuten E- ja K-vitamiineja, jotka voivat suojata soluvaurioilta.

Oliiviöljy on yksi tärkeimmistä rasvalähteistä Välimeren ruokavaliossa. Se voi olla hyödyllistä sydänsairauksien, diabeteksen ja muiden tulehdustilojen vähentämisessä.

10. Inkivääri

Inkivääri tulee Kiinasta peräisin olevan kukkivan kasvin juuresta. Inkiväärijuuri sisältää antioksidantteja ja se voi olla tehokas pahoinvoinnin hallintaan ja akuuttien ja kroonisten tulehdustilojen aiheuttaman kivun vähentämiseen.

Se voi myös vähentää kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien, dementian ja tiettyjen syöpien, riskiä.

Inkivääriä käytetään sen makuun ja mahdollisiin lääketieteellisiin vaikutuksiin. Se voi olla hyödyllinen pahoinvoinnin, kivun hoidossa ja tiettyjen kroonisten sairauksien estämisessä.

11. Kurkuma (kurkumiini)

Kurkuma on kirkkaan keltainen mauste, joka liittyy läheisesti inkivääriin ja on Intiasta. Kurkumiini on kurkuman aktiivinen yhdiste. Sillä on voimakkaita antioksidantteja ja anti-inflammatorisia vaikutuksia.

Tutkimukset osoittavat, että kurkumiini voi olla tehokas kroonisten sairauksien, kuten syövän, sydänsairauksien ja diabeteksen, hoidossa ja ehkäisyssä. Se voi myös auttaa haavan paranemista ja kivun vähentämistä.

Yksi haittapuoli kurkumiinin lääkinnällisessä käytössä on, että kehosi ei ime sitä helposti, mutta sen imeytymistä voidaan parantaa yhdistämällä se rasvojen tai muiden mausteiden, kuten mustapippurin, kanssa.

Kurkuman aktiiviseen yhdisteeseen, kurkumiiniin, liittyy useita lääketieteellisiä vaikutuksia. Kurkumiini ei imeydy helposti ja se tulisi yhdistää sen imeytymistä parantaviin aineisiin, kuten mustapippuriin.

12. Lohi

Lohi on erittäin ravitseva kala, joka sisältää terveellisiä rasvoja, proteiineja, B-vitamiineja, kaliumia ja seleeniä. Se on yksi parhaista omega-3-rasvahappojen lähteistä, jotka tunnetaan monista terveydellisistä eduista, kuten tulehduksen vähentämisestä.

Lohen sisällyttäminen ruokavalioon voi myös vähentää sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä ja auttaa pitämään terveellisen painon.

Lohen ja muun tyyppisen merenelävin syömisen mahdollinen haittapuoli on niiden mahdollinen saastuminen raskasmetalleilla ja muilla ympäristön pilaavilla aineilla. Voit välttää mahdolliset kielteiset vaikutukset rajoittamalla kalankulutuksesi kahteen tai kolmeen annokseen viikossa.

Lohi on hyvä lähde monille ravintoaineille, erityisesti omega-3-rasvahapoille. Rajoita lohenkulutusta välttääksesi kaloissa ja äyriäisissä yleisten epäpuhtauksien mahdolliset kielteiset vaikutukset.

13. Avokado

Avokado on erittäin ravitseva. Se sisältää runsaasti monia ravintoaineita, kuten kuitua, vitamiineja, mineraaleja ja terveellisiä rasvoja. Samoin kuin oliiviöljyssä, avokado sisältää runsaasti tyydyttymättömiä rasvoja, jotka vähentävät kehon tulehdusta.

Avokadon syöminen voi vähentää sydänsairauksien, diabeteksen, metabolisen oireyhtymän ja tietyntyyppisten syöpien riskiä.

Avokadot ovat ravintorikkaita ja kuitupitoisia hedelmiä, jotka voivat vähentää tulehdusta ja kroonisia sairauksia.

14. Makea peruna tai bataatti 

Bataatti on juurikas, joka on täynnä monia ravintoaineita, mukaan lukien kalium, kuitu sekä A- ja C-vitamiinit. Se on myös hyvä karotenoidien lähde, eräänlainen antioksidantti, joka voi vähentää tietyntyyppisten syöpien riskiä.

Makeasta mausta huolimatta bataatit eivät lisää verensokeria niin paljon kuin voit odottaa. Mielenkiintoista on, että ne voivat todella parantaa verensokerin hallintaa tyypin 2 diabetesta sairastavilla.

Bataatit ovat erittäin ravitsevaa ruokaa, joka on täynnä karotenoideja, joilla on voimakkaita antioksidanttisia ominaisuuksia. Ne voivat olla hyödyllisiä myös verensokerin hallinnassa.

15. Sienet

Jotkut yleisimmistä syötävien sienien lajikkeista ovat napin-, portobello-, shiitake-, crimini- ja osterisienet. Vaikka ravinnepitoisuus vaihtelee tyypin mukaan, sienet sisältävät A-vitamiinia, kaliumia, kuitua ja useita antioksidantteja, joita ei ole useimmissa muissa elintarvikkeissa.

Mielenkiintoista on, että enemmän sieniä syöminen liittyy yleisesti kasvavaan vihannesten kulutukseen, mikä edistää yleisesti ravitsevampaa ruokavaliota.

Ainutlaatuisen antioksidanttipitoisuutensa vuoksi sienillä voi myös olla merkitystä tulehduksen vähentämisessä ja tietyntyyppisten syöpien estämisessä.

Toinen sienien superominaisuus on, että maatalouden jätetuotteita käytetään niiden kasvattamiseen. Tämä tekee sienistä kestävän osan terveellistä ruokajärjestelmää.

Sienet ovat täynnä ravinteita ja voivat vähentää tiettyjen sairauksien riskiä. Lisäksi sienet ovat kestävä ruokavalinta.

16. Merilevä

Merilevä on nimi, jota käytetään kuvaamaan tiettyjä ravinnepitoisia merivihanneksia, merilevä pakkaa useita ravintoaineita, mukaan lukien K-vitamiinia, folaattia, jodia ja kuitua. Nämä valtamerivihannekset ovat ainutlaatuisten bioaktiivisten yhdisteiden lähde - joita ei tyypillisesti ole maa-vihanneksissa - joilla voi olla antioksidanttivaikutuksia.

Jotkut näistä yhdisteistä voivat myös vähentää syöpäriskiä, sydänsairauksia, liikalihavuutta ja diabetesta.

Merilevä on erittäin ravitsevien merivihannesten ryhmä, jolla voi olla merkitystä tietyiltä kroonisilta sairauksilta suojautumisessa.


Optimaalisen terveyden saavuttaminen ruoan ja ravitsemuksen avulla on enemmän kuin keskittyminen yhteen tai kahteen viimeisimmistä elintarviketrendeistä.
Joidenkin tai kaikkien tämän luettelon elintarvikkeiden sisällyttäminen tasapainoiseen ruokavalioon voi hyödyttää yleistä terveyttäsi ja ehkäistä tiettyjä kroonisia sairauksia.

 

Lähde ja kuvat: HEALTHLINE 

Back to blog