Ashwaganda

Ashwagandhan todistetut terveyshyödyt

Ashwagandha on muinainen lääkekasvi.
Se luokitellaan adaptogeeniksi, mikä tarkoittaa, että se voi auttaa vartaloasi hallitsemaan stressiä.
Ashwagandha tarjoaa myös muita etuja kehollesi ja aivoillesi.
Se voi esimerkiksi parantaa aivojen toimintaa, alentaa verensokeri- ja kortisolitasoja ja auttaa torjumaan ahdistuksen ja masennuksen oireita.
Tässä on 12 ashwagandhan hyötyä, joita tiede tukee.

 

Ashwaganda
Ashwagandha on yksi Ayurvedan tärkeimmistä yrtteistä.
Sitä on käytetty yli 3000 vuotta stressin lievittämiseen, energian tason nostamiseen ja keskittymisen parantamiseen.

Sen nimi on Withania somnifera, ja se tunnetaan myös useilla muilla nimillä, mukaan lukien intialainen ginseng ja talvikirsikka.

Ashwagandha-kasvi on pieni pensas keltaisilla kukilla, joka on kotoisin Intiasta ja Pohjois-Afrikasta. Uutteita tai jauhetta kasvin juurista tai lehtiä käytetään useiden sairauksien hoitoon.

Monille sen terveydellisistä eduista johtuu sen korkea anolidipitoisuus, joiden on osoitettu torjuvan tulehduksia jasyöpän kasvua.

2. Voi alentaa verensokeriarvoja
Useissa tutkimuksissa ashwagandhan on osoitettu alentavan verensokeritasoja. Yhdessä koeputkistutkimuksessa todettiin, että se lisäsi insuliinin eritystä ja paransi insuliiniherkkyyttä lihassoluissa.

Lisäksi useat ihmisillä tehdyt tutkimukset ovat viitanneet siihen, että se voi alentaa verensokeriarvoja sekä terveillä että diabeetikoilla.

Lisäksi 4 viikon tutkimuksessa skitsofreniaa sairastavilla ihmisillä ashwagandhalla hoidetuilla potilailla paastoverensokeritasot laskivat keskimäärin 13,5 mg / dl, kun taas lumelääkettä saaneilla potilailla oli 4,5 mg / dl.
YHTEENVETO
Rajoitettu määrä todisteita viittaa siihen, että ashwagandha alentaa verensokeripitoisuuksia vaikutustensa kautta insuliinin eritykseen ja herkkyyteen.
3. Voi olla syöpää estäviä ominaisuuksia
Eläin- ja koeputkistotutkimuksissa on havaittu, että withaferiini - ashwagandhassa oleva yhdiste - auttaa indusoimaan apoptoosia, joka tappaa syöpäsolut.
Ensinnäkin withaferiinin uskotaan edistävän reaktiivisten happilajien muodostumista syöpäsoluihin, mikä häiritsee niiden toimintaa. Toiseksi se voi aiheuttaa syöpäsolujen vähemmän vastustuskykyisiä apoptoosille.
Eläin- ja koeputkistotutkimukset ovat osoittaneet, että withaferiini, bioaktiivinen yhdiste ashwagandhassa, edistää tuumorisolujen kuolemaa ja voi olla tehokas monentyyppisissä syöpissä.
4. Voi alentaa kortisolitasoja
Kortisoli tunnetaan stressihormonina, kun otetaan huomioon, että lisämunuaiset vapauttavat sen vasteena stressille, samoin kuin silloin, kun verensokeritasosi ovat liian alhaiset.

Valitettavasti joissain tapauksissa kortisolitasot voivat nousta kroonisesti, mikä voi johtaa korkeisiin verensokeritasoihin ja lisääntyneeseen rasvan varastointiin vatsassa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ashwagandha voi auttaa vähentämään kortisolitasoa.

Yhdessä kroonisesti stressaantuneiden aikuisten tutkimuksessa ashwagandhaa täydennetyillä kortisolipitoisuudet vähenivät merkittävästi vertailuryhmään verrattuna. Suurimman annoksen saaneet saivat vähennyksen keskimäärin 30%.
Ashwagandha-lisäravinteet voivat auttaa alentamaan kortisolitasoa kroonisesti stressaantuneilla henkilöillä.
5. May help reduce stress and anxiety
Ashwagandha is perhaps best known for its ability to reduce stress.

Researchers have reported that it blocked the stress pathway in the brains of rats by regulating chemical signaling in the nervous system.

Also, several controlled human studies have shown that it can reduce symptoms in people with stress and anxiety disorders.
6. Voi vähentää masennuksen oireita
Vaikka sitä ei ole tutkittu perusteellisesti, muutama tutkimus osoittaa, että ashwagandha voi auttaa lievittämään masennusta.

Rajoitettu saatavissa oleva tutkimus viittaa siihen, että ashwagandha voi auttaa vähentämään masennusta.
7. Voi nostaa testosteronia ja lisätä miesten hedelmällisyyttä
Ashwagandha-lisäravinteilla voi olla voimakkaita vaikutuksia testosteronitasoon ja lisääntymisterveyteen.

Yhdessä tutkimuksessa 75 hedelmättömällä miehellä ashwagandhalla hoidettu ryhmä osoitti lisääntynyttä siittiöiden määrää ja liikkuvuutta.

Lisäksi hoito johti testosteronitasojen huomattavaan nousuun.

Tutkijat kertoivat myös, että yrttiä ottaneella ryhmällä oli kohonnut antioksidanttitasot veressä.
8. Voi lisätä lihasmassaa ja voimaa
Tutkimukset ovat osoittaneet, että ashwagandha voi parantaa kehon koostumusta ja lisätä voimaa (4Trusted Source, 20Trusted Source, 22Trusted Source).

Turvallisen ja tehokkaan ashwagandhan annostelun määrittämistä koskevassa tutkimuksessa terveet miehet, jotka ottivat 750–1 250 mg jauhettua ashwagandhan juuria päivässä, saivat lihasvoimaa 30 päivän kuluttua (4Trusted Source).

Toisessa tutkimuksessa ashwagandhaa käyttäneillä oli huomattavasti suuremmat lihasvoiman ja koon kasvut.
Ashwagandhan on osoitettu lisäävän lihaksen massaa, vähentävän rasvaa ja lisäävän voimaa miehillä.
9. Voi vähentää tulehdusta
Useat eläintutkimukset ovat osoittaneet, että ashwagandha auttaa vähentämään tulehdusta.

Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että se lisää luonnollisten tappajasolujen aktiivisuutta, jotka ovat immuunisoluja, jotka torjuvat infektioita ja auttavat sinua pysymään terveenä.